06-21856020 mens@menscentrum.nl

(when you snooze you lose)

Je favoriete muziek klinkt door de kamer. Of het geluid van een hond of de Big Ben dringt je oor binnen. Langzaam kom je tot het besef dat het je wekker is. Je doet een oog open en constateert dat het buiten nog donker is. Je hoort de regen zachtjes tegen de ramen tikken. Met een kreun druk je op de snooze-knop. Nog even…

Tegen de tijd dat je drie of vier keer, je bent de tel kwijt, op de knop hebt gedrukt ben je vermoeider dan de eerste keer. De zin om uit bed te stappen is helemaal verdwenen. En je draait je nog eens een keer om.

Herkenbaar?

Sinds ik weet wat het voor je lichaam betekent om op die snooze-knop te drukken ben ik ermee gestopt. Wist je dat je maanden van je leven verliest, dat je geheugen achteruitgaat en dat je humeur er niet beter op wordt?

Een mens slaapt in cycli van 90-110 minuten. Een goede nacht kent zo’n 3 tot 4 cycli. In een natuurlijk ritme word je wakker aan het einde van de derde of vierde cyclus en sta je op. Het slechtste wat je kan doen is wakker worden midden in een slaapcyclus. Het kan dan tot wel vier uur duren voor je weer helder bent. Er is 45% kans dat je alarm je midden in een cyclus wakker maakt. Maar nog erger, als je op de snooze-knop drukt dan starten je hersens een hele nieuwe cyclus op. Dus met drie keer snoozen ben je verder van huis dan ooit.

Zo suf wakker worden dat je meteen je bed weer in wil stappen heeft een naam: slaap-inertie. Je hersens staan nog in de slaapstand. Wanneer je op deze manier opstaat, omdat je er nu eenmaal uit moet, dan verlies je concentratie en lijd je aan geheugenverlies.

Je vraagt je continu af wat je ook alweer aan het doen was om te ontdekken dat je de deur achter je dicht trekt terwijl de sleutels nog binnen liggen. De adrenaline kickt in door de stress die dit oplevert. Stress is niet goed voor je humeur en een accelerator voor ziektes.

Als je twee tot vier uur tijd verliest omdat je niet goed wakker bent dan verlies je 40 maanden van je leven. Veertig maanden! Maanden waarin je actief had kunnen zijn. Productief. Creatief.

Hoe los je dit op?

Druk NOOIT meer op de snooze-knop. Sta op wanneer je je ogen opendoet. Al is dat om 4.44 uur, zoals ik vanmorgen deed. Het kan zijn dat je even helemaal wakker moet worden. Een koude douche helpt.

Doe het deze week. Laat me weten hoe het met je gaat.

Mogelijkheden

Meten

Meten met onze geavanceerde bioresonantieapparatuur. Hoe staat het met je vitamine- en mineralenhuishouding?

Meer informatie en afspraak maken

Het geheim van mens zijn

Verhalend, uitdagend en praktisch.
Auteur: Saskia van Velzen
Verschijningsdatum: januari 2024

Meer informatie en bestellen

Gerelateerde artikelen