06-21856020 mens@menscentrum.nl

Vasten, wat gebeurt er in de tijd?

door | Mentaal fit, Natuurlijk gezond

We horen steeds meer over de gezondheidsvoordelen van vasten, of intermittent fasting, het deeltijd vasten. Martin deed dit met regelmaat, zelfs toen hij nog in de bouw werkte. In het begin waren we verbaasd dat dit zo goed ging, maar eigenlijk is het logisch. Kijk maar eens wat er allemaal gebeurt in de tijd dat je niet eet.

Tijdspad

Dag 1

Na 4-8 uur daalt je bloedsuiker al. Daarom gaat het ’s nachts ook zo goed met ons.

Na 12 uur komt het groeihormoon in actie. Die zorgt voor herstel van de cellen. Het is anti-veroudering, vetverbranding, gewrichtsherstel/heing en het maakt nieuwe proteïnes aan.

Na 16 uur volgt de insulinedrop. Het insuline niveau zakt tot op de boden en dit helpt je van een (beginnende) insulineresistentie af.

Na 18 uur begint autofagie. Dit is als het ware ons interne recyclingsproces. Niet werkende cellen worden opgeruimd, oude en beschadigde eiwitten worden verwijderd en de ketonen en vetverbranding nemen toe.

Na 24 uur ben je echt in ketose, de suikerverbranding is nu op en je gaat helemaal over op vetverbranding. Dit genereert ketonische energie.

Alleen deze ene dag van 24 uur levert je heel veel op.

  • Een helder hoofd
  • Veel energie
  • Vermindert ontstekingen
  • herstelt een lekkende darm
  • Geven de darmen rust en heling
  • Verbetert de functie van het hart en de hersenen

Dag 2

Na 30 uur is het proces van autofagie op zijn top en staat wel voor 300% in de actiestand. Grote opruiming!

Na 36 uur worden de eiwitten beschermd. Zolang er vetverbranding is worden de eiwitten niet aangesproken. Bepaalde genen gaan nu je spieren beschermen.

Na 42 uur begint een speciale grote schoonmaak. Alle microben, bacteri├źn, schimmels, gisten, etc. worden opgeruimd. Hierbij komen oxiden vrij. Er worden tegelijkertijd anti-oxidanten aangemaakt om oxidatieve stress te voorkomen.

Na 48 uur staat je groeihomoon op 500% te loeien. De stamcellen worden actief. Zij zijn de blueprint van je lijf en zorgen voor dna-reparatie. Deze stamcellen zitten in het rode bloedmerg. het zorgt voor anti-veroudering en helpt tegen de ontwikkeling van kanker. Het aantal energiecentrales in je cellen vermeerderen, waardoor je meer energie ervaart en je sterker wordt.

Dag 3

Na 54 uur is de insulinegevoeligheid weer helemaal terug. Je lijf kan weer luisteren naar de insuline en de insuline kan weer gewoon zijn werk doen.

Na 72 uur zie je dat autofagie op 500% staat (super opruiming), de ketonen op 300% (veel energie) en het groeihormoon laat pieken zien van meer dan 1000%. Je immuunsysteem krijgt hiermee een enorme boost.

Langer?

Je kunt langer vasten, maar voor een boost voor je immuunsysteem is dit niet nodig. De reset is gedaan en je kunt hiervandaan weer rustig opbouwen met eten. Start je na 72 uur weer met eten, begin dan met bouillon. Zo vul je je mineralen en elektrolyten weer aan.

Vastenschema

Het mooiste schema is heel eenvoudig en je breekt het vasten op een goed moment. Maar je kunt hier vele kanten mee uit, kijk ook wat bij je past. Over intermittent fasting schrijf ik een ander blog.

Dag 0 – wel avondeten
Dag 1 – hele dag vasten
Dag 2 – hele dag vasten
Dag 3 – starten met avondeten (bouillon, lichte groenten)

Tijdens het vasten drink je uiteraard wel water. Koffie en kruidenthee kan ook, en probeer ook die zoveel mogelijk te laten in die periode. Voel je je slapjes voeg dan een paar korrels Keltisch zeezout toe aan je drinkwater.

Je kunt voelen of vasten iets voor je is. Daarnaast kunnen we in de uitslagen van een meting mooi zien of vasten een goed idee is. We zien dan afwijkingen bij insuline en bloedsuiker, maar ook bij brainfog en een aantal andere parameters.

Mogelijkheden

Meten

Meten met onze geavanceerde bioresonantieapparatuur. Hoe staat het met je vitamine- en mineralenhuishouding?

Meer informatie en afspraak maken

Het geheim van mens zijn

Verhalend, uitdagend en praktisch.
Auteur: Saskia van Velzen
Verschijningsdatum: januari 2024

Meer informatie en bestellen

Gerelateerde artikelen