Stress is doodsoorzaak nummer 1. Het gaat niet om de stress an Sich, maar in combinatie met een ziektebeeld is het dodelijk. Alle onderliggende ziektes worden erger met stress. Stress zorgt ervoor dat je hoofd-hart-buik (zie hoofdstuk emotioneel evenwicht) niet meer goed kunnen communiceren. Stress slaat dan bijvoorbeeld op je darmen en je stoelgang raakt flink ontregeld. Je hart kan zwaar gaan voelen en sommige mensen voelen daar steken. Op een gegeven moment kun je misschien bepaalde namen niet meer herinneren en vergeet je waar je sleutels liggen. Of je gaat je met al die symptomen ongerust maken, dat levert nog meer stress op.
Stel je voor dat je hoort dat je een forse ziekte onder de leden hebt. Eerst heb je al stress doordat je naar de dokter bent geweest en dan komt het slechte nieuws. Nog meer stress. Wellicht kun je je voorstellen dat al die stress niet behulpzaam is voor herstel. Hoe ontspannener je bent, hoe beter het voor je is. Open deur misschien, maar een waarheid als een koe.
Waar we in onze huidige maatschappij nog meer last van hebben is laaggradige stress. Dit is stress die er altijd is, ook al ben je je het niet bewust. Deze stress wordt veroorzaakt door de druk van verwachtingen, moeten presteren, alle ballen hooghouden en zorgen maken. Door ruzie, ziekte of financiële problemen. Maar ook een te drukke omgeving, elektrosmog en onvoldoende rustpunten zorgen voor stress.
De technologische ontwikkelingen zijn veel harder gegaan dan dat wij mensen fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel zijn ontwikkeld. We leven wat dat betreft nog een beetje in de oertijd. Stress is nodig om te vluchten of te jagen, daarna moet er ontspannen worden. Veilig voelen. Continue stress zorgt voor een onveilig gevoel. Niet dat je dit in de gaten hebt, maar het is altijd op de achtergrond aanwezig.
Wat kun je doen tegen te veel stress
Hoe minder stress je ervaart, hoe gezonder. Bekijk eens waar je allemaal stress van ervaart en bedenk dan eens hoe je dit kunt minderen. Soms zit je midden in je blinde vlek of sta je voor die spreekwoordelijke olifant en heb je geen idee wat je kunt veranderen. Praat erover met vrienden. Ze zijn niet voor niets vrienden en willen je vaak graag helpen door met je mee te denken over de mogelijkheden die je wel hebt. Zij kijken van een afstandje en zien vaak meer. Of pas een van de volgende tips eens toe.
Stress op het werk
Neem pauzes. Loop een rondje en kijk naar de lucht. Zo krijgen je ogen ook even rust.
Zonder je af en toe af. Dat gekwek kan wel eens te veel zijn. Is er geen plek waar je rustig kunt werken, ga dan af en toe even lekker op het toilet zitten. Kun je meteen de volgende tip uitoefenen.
Ga af en toe bewust aarden. Dit doe je door met je voeten op de grond te staan en even heel bewust te zijn van het contact met de vloer. Alsof je voeten een magneet zijn en de vloer ook.
Loop met je blote voeten even in het gras. Dan ben je direct geaard en laad je meteen op.
Stress thuis
Thuis is het ook niet alles. Je rent je een rotje van je werk naar de boodschappen om vervolgens de kinderen van hot naar her te slepen naar een ‘gezellig’ feestje. Wanneer kom je tot rust? Plan een dag rust in. Zet een groot kruis in je agenda. Geen afspraken, alleen jezelf. Me-time.
Heb je geen hele dag, plan een halve dag in. Desnoods een uurtje. Ga in dat uur alleen op de bank zitten met een kop thee. Eventueel met een klein stukje chocola. Een verwenmomentje. Geen scherm! Al ga je je zitten vervelen, dat is fantastisch!
Neem een voetenbadje. Gooi hier een schep Keltisch zeezout in. En voor het lekkere luchtje voeg je nog een paar druppels van je favoriete etherische olie toe. Het ontgift en je ontspant. Dubbele pret.
Ruzie? Kijk bij het hoofdstuk over emotioneel evenwicht. Wanneer jij emotioneel meer in evenwicht bent, hoe beter je met je partner, je kind of je ouders kunt omgaan. Gaat dat echt niet? Zoek dan hulp. Het belangrijkste is: praat erover. Het is niet gek. We hebben als kind vaak niet geleerd hoe we op een goede manier ruzie maken. We zijn opgevoed in een wereld vol competitie. Vraag je af: “Wil je geluk of wil je gelijk?”
Stress onderweg
Het verkeer wordt drukker en drukker. Je wordt midden in de file niet alleen links maar ook nog rechts ingehaald, de snelheidsduivels snijden je de pas af en men heeft geen geduld meer. Je zit te schelden en te tieren in de auto, want wat doet die idioot daar voor je in vredesnaam?! De file kun je niet veranderen, de andere automobilisten ook niet. Maar ik heb zelf gemerkt toen ik mijn houding veranderde, de weggebruikers op de één of andere manier mee veranderen.
Gebruik de filetijd om mindfulness te beoefenen. Je ademt in en ademt uit.
Doe lachyoga, lach als je voor een stoplicht staat en zeg “brrrrrmmm” als je weer mag rijden. Met andere woorden, heb lol met jezelf.
Als er een langzame dodo voor me zit dan ga ik me niet op zitten winden maar doe ik iets totaal anders. Ik wens dan dat de automobilist voor me zo snel mogelijk bij de volgende afslag links- of rechts afslaat. Vervolgens wacht ik nieuwsgierig af. Vaak gebeurt het dat als ik links zeg hij rechts gaat of andersom. Of hij gaat pas bij de volgende afslag. Maar gaan doet ie!
Ook bedenk ik in zo’n geval dat deze persoon mij misschien wel een boete bespaart. Met andere woorden, het is vast ergens goed voor.
Zit er een trekker voor me of een andere langzame medeweggebruiker en ik weet dat er voorlopig geen afslag komt, dan ga ik hard meezingen met de muziek. Of ik bedenk een tekst voor dit boek. Ik neem de tijd om mijn creativiteit te laten stromen.
Ik rijd redelijk rustig. Niet langzaam, maar wel kalm. Aan de ene kant voorkomt het boetes. Aan de andere kant kan ik beter in flow blijven rijden.